Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Ζητούνται Πράσινες Ρεαλιστικές Ιδέες



Πράσινοι διάδρομοι από τα βουνά έως τη θάλασσα

Είναι γνωστό ότι προτείνω και αγωνίζομαι εδώ και χρόνια για δημιουργία πράσινων διαδρόμων από τα βουνά έως τη θάλασσα που θα ρίξουν τη θερμοκρασία στην Αθήνα. Όπως λέω και στο προεκλογικό μου φυλλάδιο αυτό σημαίνει: αναγεννούμε τα δάση στα περιαστικά βουνά, ανοίγουμε το μέτωπο της πόλης στη θάλασσα, γκρεμίζουμε τις βίλες στα καμένα, συνδέουμε σε δίκτυο τα μεγάλα και μικρά πάρκα που εξελίσσονται σε μεγάλα πάρκα, πρασινίζουμε τα στρατόπεδα, τα παλιά εργοστάσια, τα ρέματα, τα επιλεγμένα τετράγωνα που απαλλοτριώνουμε, αποζημιώνουμε και κατεδαφίζουμε, πεζοδρομούμε και δεντροφυτεύουμε όπου δημιουργούνται «θερμικές νησίδες», δίνουμε ισχυρά κίνητρα για να μεταβάλλουμε τα κτήρια με πράσινες στέγες, κάθετες πράσινες καλύψεις και φυτεμένα δώματα, με μονώσεις, ψυχρά χρώματα και υλικά, εφαρμόζουμε παντού τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και πολεοδομία και τις φιλικές με το περιβάλλον τεχνολογίες.


Ζητούνται ελεύθεροι χώροι

Ζητούνται πιθανοί ελεύθεροι χώροι για πράσινο στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας. Είναι αναγκαία η σύσταση ισχυρού Πράσινου Ταμείου ώστε να εξευρεθούν οι πόροι για σχετικές απαλλοτριώσεις και αποζημιώσεις ή παροχή αντίστοιχων τίτλων ιδιοκτησίας σε άλλα σημεία χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση των φορολογούμενων.


Γιγάντιο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό ή ένα σχετικά μεγάλο συν 20 μικρά πάρκα στην Αθήνα;


Ερχόμαστε ξανά σε μια παλιά συζήτηση με κεντρικό δίλημμα:

Γιγάντιο Πάρκο 6000 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο της Ευρώπης ή ένα σχετικά μεγάλο στον Ελληνικό συν 10 εώς 20 μικρά και μεσαία πάρκα στο κέντρο και στις δυτικές περιοχές;

Θέλουμε να εστιάσουμε στα υπέρ και κατά που έχουν διατυπωθεί, να κάνουμε ανάλυση κόστους - οφέλους και πλήρη στάθμιση των συν και πλην.

Αναφέρονται ως Πλην του πάρκου του Ελληνικού τα εξής:

  • Θα είναι γιγάντιο σε περιφερειακό σημείο της πόλης, μεταξύ θάλασσας και Υμηττού ο οποίος μπορεί να γίνει ένα εντυπωσιακό δεντροφυτεμένο πάρκο με θέα στο Σαρωνικό.
  • Θα έχει οριακή επίδραση στο μικροκλίμα της Αθήνας, ουσιαστικά αερίζει και δροσίζει τη θάλασσα και μάλλον αυξάνει την υγρασία στην περιοχή
  • Τεράστιο το κόστος κατασκευής και συντήρησης ώστε να μην εξελιχθεί σε κέντρο εγκληματικότητας και ερήμωσης με κίνδυνο κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα για να μην υλοποιηθεί ποτέ.
  • Δύσκολα θα έρχονται εκεί οι κάτοικοι της Κυψέλης ή του Αιγάλεω ενώ χρειάζονται κοντά στα σπίτια τους μικρά προσιτά πάρκα για τα παιδιά τους.
  • Τα μικρά πάρκα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι φιλικά προς τους οικιστές και διαμορφώνουν δίκτυο πρασίνου που επηρεάζει το κλίμα αυτών των βεβαρημένων περιοχών, επιτηρούνται και συντηρούνται πιο εύκολα και μπορούν να αποτελέσουν χώρους για συγκέντρωση των κατοίκων σε περίπτωση μεγάλων σεισμών.
  • Στα σχέδια που ανακοίνωσε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. η δενδροφύτευση είναι αραιή – αριθμός δέντρων ικανός να καλύψει λιγότερα από 800 στρέμματα ενώ το 16% του χώρου θα καλυφθεί από γκαζόν με τεράστιες ανάγκες σε νερό.
  • Αντιπαρατίθεται η επιλογή για ένα πάρκο 1000-1500 στρεμμάτων στον χώρο του Ελληνικού που θα συνδέεται με πολλαπλούς διαδρόμους με το βουνό ενώ το υπόλοιπο τμήμα του θα αξιοποιηθεί με ήπια οικιστική και εμπορική εκμετάλλευση και θα τροφοδοτεί ένα Πράσινο Ταμείο για τα 20 πάρκα σε περιοχές υψηλού θερμικού φορτίου στο κέντρο και στα δυτικά της Αθήνας. Μπορεί να οριστούν δίδυμες αναθέσεις Real Estate στον χώρο του Ελληνικού και αντισταθμιστικών πάρκων στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας.
  • Υπάρχει κίνδυνος να εξαγγέλλεται διαρκώς το μητροπολιτικό πάρκο και ποτέ να μη γίνεται – να παρατείνονται απλώς οι διαβουλεύσεις, να δίνεται προτεραιότητα σε προβλεπόμενα κτήρια όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τελικά βάσει της αρχής της αδράνειας να επικρατήσει σταδιακά η τσιμεντοποίηση.

Αντεπιχειρήματα:

  • Εξαρχής η συζήτηση δεν έχει πρακτική αξία αφού υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για το Ελληνικό από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή.
  • Το πάρκο του Ελληνικού δεν αφορά μόνο τους όμορους δήμους αλλά το σύνολο της πρωτεύουσας
  • Θα προσελκύει τους κατοίκους του λεκανοπεδίου και τους τουρίστες που θα ψυχαγωγούνται με περιπάτους, συναυλίες, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες
  • Θα αποτελέσει το 2ο μετά την Ακρόπολη αξιοθέατο των Αθηνών.
  • Υπάρχει γενικευμένη δυσπιστία για τις προθέσεις και επιλογές του Ελληνικού κράτους να εξασφαλίσει σε αντιστάθμισμα τα μικρά πάρκα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ενώ τα σχετικά έσοδα από την ήπια εκμετάλλευση μέρους του πάρκου του Ελληνικού θα αφομοιώνονται στις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου. Έτσι δεν θα έχουμε ούτε το Μητροπολιτικό πάρκο ούτε τα μικρότερα σε υποβαθμισμένες περιοχές. Όπως επισημαίνει ο Χρήστος Κορτζίδης, δήμαρχος Ελληνικού, συχνά αυτοί που εμφανίζονται ως ρεαλιστές για εκλογικευμένες λύσεις είναι οι ίδιοι που προωθούν μια δίχως όρια εμπορευματικοποίηση της γης.
  • Είναι δύσκολο να εξευρεθούν χώροι για μικρά πάρκα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές του λεκανοπεδίου.


«Ιδεατή» 3η λύση;

Να γίνει και το γιγάντιο μητροπολιτικό πάρκο και να προγραμματιστούν τα μικρά πάρκα. Βέβαια η σκληρή πραγματικότητα και η γνωστή αδράνεια του Ελληνικού Δημοσίου κάνουν την 3η λύση να φαντάζει υπεραισιόδοξη.

Συχνά τα θέματα αυτά γίνονται ταμπού. Δεν συζητούνται ανοιχτά και τελικά στα «κλεφτά» επιβάλλονται θέσεις ή τροποποιούνται ντε φάκτο οι αρχικές αποφάσεις. Ας επιχειρήσουμε μια εποικοδομητική συζήτηση. Περιμένουμε τις προτάσεις σας.