Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΜΜ: Δύο Μαθήματα Πολιτικής


Το ακόλουθο δημοσιεύεται στο πολιτικό-αθλητικό ιστολόγιο typospor.gr

Πρωτομαγιά κι όμως ο νους μου δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα δύο ¨Μ¨ του ματς Ρεάλ - Μπαρτσελόνα. Μέσι - Μουρίνιο! Ο Μέσι έχει γρήγορη σεναριακή σκέψη αλλά δεν κολλά. Διαβάζει την συγκεκριμένη φάση, έχει δύο, τρεις πιθανές επιλογές αλλά η γρήγορη αλλαγή θέσης αντιπάλων και συμπαιχτών ανασχηματίζει το πεδίο. Εκείνος ξαναδιαβάζει γρήγορα την δυναμική της φάσης, υπολογίζει τις πιθανές διαφορετικές διαδρομές, ζυγίζει αυτόματα τις πιθανότητες των διαφορετικών επιλογών και με μια αιφνίδια κίνηση προς τα δεξιά περνά ένα, δύο παίχτες και δημιουργεί την τρύπα προς τα δίχτυα, παίρνοντας το σώμα του την κατάλληλη κλήση στο τελικό σουτ.

Στο ποδόσφαιρο όπως και στην πολιτική, αλλά εννοείται με "Π" κεφαλαίο, η υψηλή τέχνη των επιλογών κάνει την διαφορά. Η σεναριακή σκέψη του Μέσι διασταυρώνεται με την υπόγεια ενστικτώδη διαισθητική του πυξίδα. Αυτή είναι η Εβδόμη Αίσθηση του Μέσι. Έχει ανάλογους παίχτες η σημερινή πολιτική σκηνή της Ευρώπης;

Στο τελευταίο μου βιβλίο "Η Εβδόμη Αίσθηση" είχα προαναγγείλει ότι σύντομα το σύμπλεγμα" Ύβρις - Νέμεσις" θα χτυπήσει τον αμετροεπή και αλαζόνα Μουρίνιο. Ο φορέας της μοίρας του και τις τιμωρίας του ήταν όπως το είχαμε προβλέψει ο Μέσι. Να δυο ξεχωριστά μαθήματα πολιτικής.