Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

"Μάθημα" στον Έλληνα Πρωθυπουργό για την αποκάλυψη διεθνών κυκλωμάτων δωροδοκίας αξιωματούχων

Αυτές τις μέρες ο Ινδός Πρωθυπουργός Μανμοά Σινγκ έδωσε ένα υπερήφανο μάθημα πολιτικής ηγεσίας και έθεσε στην ημερήσια διάταξη των διμερών επαφών κορυφής το ζήτημα των δωροδοκιών κυβερνητικών αξιωματούχων από επιχειρηματικούς ομίλους σε προγράμματα εξοπλισμών και διεθνών διαγωνισμών προμηθειών και ανάθεσης έργων γενικότερα. Ο Ινδός Πρωθυπουργός απαίτησε δημόσια από τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου τη συνδρομή του στη διαλεύκανση υπόθεση δωροδοκίας Ινδών αξιωματούχων από εταιρεία ελικοπτέρων βρετανικών-ιταλικών συμφερόντων, την AgustaWestland. 

Την ίδια στιγμή ο κυνικός πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπερλουσκόνι αποδέχθηκε ότι “οι μίζες στο εξωτερικό είναι αναγκαίες για την εξασφάλιση συμβολαίων” αποδεικνύοντας ότι μια σειρά ισχυρές χώρες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τη διεθνή σύμβαση του 1997 των χωρών του ΟΟΣΑ ενάντια στη δωροδοκία. Ενώ οι Διεθνείς Οργανισμοί για τη Διαφάνεια υποκριτικά αξιολογούν μόνο τη διαφθορά αυτών που παίρνουν τη μίζα κι όχι εκείνων που την προσφέρουν δηλαδή των πολυεθνικών ομίλων των ισχυρών κρατών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σαν όρο για τη συμμετοχή σε νέες μεγάλες προμήθειες του ελληνικού δημοσίου και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τον απόλυτο σεβασμό της Διεθνούς Συνθήκης κατά της δωροδοκίας και τη συνδρομή στην αποκάλυψη παλαιότερων υποθέσεων διαφθοράς αξιωματούχων με ρήτρα αποκλεισμού των ομίλων και των κρατών που θα αθετήσουν αυτή τη δέσμευση.

Κατέθεσα σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης με την οποία καλώ τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ινδού Πρωθυπουργού και να υπερβεί το ενοχικό σύμπλεγμα προηγούμενων Ελλήνων Πρωθυπουργών που σιωπούσαν ή ακόμα και ελεεινολογούσαν τη χώρα τους ενώπιον Πρωθυπουργών κρατών πρωταθλητών σε διεθνείς υποθέσεις δωροδοκίας.